Muziek Impuls

Een cursus van Imme Tonkes om zonder bladmuziek te leren spelen

Hoe speel ik een liedje waarvan ik geen noten op papier heb?
Hoe leer ik ‘uit mijn hoofd’ te spelen en improviseren?
Hoe bedenk ik zélf muziek?

Als je op een traditionele manier les hebt (gehad) heb je waarschijnlijk vooral geleerd om van bladmuziek te spelen. Het kan dan echt een nieuwe impuls geven als je op gehoor leert spelen en ervaring opdoet met improviseren. Voor de cursus Muziek Impuls hoef je niets te oefenen, je gaat spelen met wat je al kan. Je kan geen fouten maken want niets is fout.

Je gaat in een groepje samenwerken en eigen muziekstukjes maken. Spelenderwijs leer je je eigen muzikaliteit beter kennen en waarderen. Na de cursus ken je muzikale basisbegrippen (zoals vorm, ritme, tonen en akkoorden) en heb je hiermee gespeeld en ervaring opgedaan.

Imme Tonkes speelde als kind na drie lessen op de viool al zelfbedachte muziek omdat noten lezen nog te lastig was. En nog altijd creëert zij graag in haar vioollessen en ensembles. Na de schoolmuziekopleiding en vioolstudie op conservatoria in Den Haag en Rotterdam, werkte Imme als viooldocent en ensembleleider op muziekscholen en in het basisonderwijs. Zij speelde in orkesten en bands, klassiek, folk, modern, klezmer, jazz, etc. In de cursus Muziek Impuls gebruikt en combineert Imme de verschillende spelregels van al deze vormen van samenspel en biedt zij ruimte voor creativiteit en voor eigen inbreng van de spelers.

Cursusinformatie

Alles wat je moet weten over deze cursus

Voor wie?

Voor instrumentalisten van alle leeftijden die al enige tijd les hebben, aardig overweg kunnen op hun instrument en nieuwe wegen zoeken om te spelen.

Wanneer?

7x een uur op zaterdagmiddagen in januari, februari en maart 2024. Eén groep van 14.30 – 15.30 uur en één groep van 15.45 – 16.45 uur.

Data

20 en 27 jan, 3 en 10 feb, 2, 9 en 16 mrt 2024.

Waar?

Gebouw Delftstede, Phoenixstraat 66 in Delft.

Wat kost het?

€ 125,- voor 7 sessies van 1 uur.