Aseo Friesacher

Piano

Aseo Friesacher is een pianist en componist geboren in Wenen, Oostenrijk. Al op jonge leeftijd was hij erg geïnteresseerd in muziek en kon hij melodieën en ritmes gemakkelijk oppikken. Het was hem al snel duidelijk dat een muziekcarrière het enige is dat hij wil nastreven. Aseo begon op 6-jarige leeftijd piano te spelen. Hij was ook lid van het beroemde Vienna Boy’s Choir en kreeg de kans om over de hele wereld te toeren en te zingen in grote concertzalen zoals de Carnegie Hall in New York of het Tokyo Opera City Hall.

Op veertienjarige leeftijd vond Aseo zijn liefde voor jazzmuziek door te luisteren naar liedjes van Oscar Peterson, Dave Brubeck en Didier Squiban. Uiteindelijk vormde hij zijn eigen trio en hij mocht op prestigieuze podia als het Porgy & Bess en de UNO-City optreden. In 2014 won het Aseo Friesacher Trio de 1e prijs van de Podium.Jazz Competitie in Oostenrijk. Sindsdien werd Aseo zeer actief in de Weense jazzscene en speelde hij in verschillende formaties en bands zoals de “Princetones” en de “Libal Bigband”. In 2015 begon hij zijn jazzpianostudie aan het Weense Conservatorium voor Muziek en Kunsten en studeerde bij Aaron Wonesch. Later studeerde hij af aan het Codarts Conservatorium in Rotterdam. Naast zijn muzikale groei kon hij de kans krijgen om workshops te volgen bij verschillende pianomasters als Harold Mabern, Tamir Hendelman, Peter Beets en Cory Henry.

In 2022 heeft Aseo zijn Master studie in Muziek aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag afgerond en werd zeer actief in de Nederlandse jazz muziekscene. Hij speelt onder andere in verschillende bands: Aseo Trio, Kaiju Project, Loek van den Berg Quintet, Vishwa en Sinan’s Sufidelica Project. Eveneens in het voorjaar van 2019 werd Aseo geaccepteerd om deel uit te maken van de Jong Metropole, en later ook uitgenodigd met de NJON (Nationale Jeugdorkesten Nederland) voor speciale projecten samenwerken. Via de Jong Metropole kon Aseo samenwerken met bekende dirigenten als Miho Hazama en Jules Buckley.

Leslocatie Delft: woensdag